Wit dak

Bent u zich aan het oriënteren op een nieuw dak of zoekt u naar mogelijkheden om te verduurzamen? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden voor een wit dak. De toepassing zien we op dit moment voornamelijk bij grote bedrijfspanden, maar het is zowel voor particulieren als bedrijven zeer interessant. Een wit dak levert namelijk vele voordelen op. Omdat een wit dak zoveel meer voordelen met zich mee brengt als zwarte dakbedekking, hebben wij ons hier ook in gespecialiseerd. We snappen dat u zich afvraagt wat een wit dak nou zo speciaal maakt en dat lichten we dan ook graag voor u toe. Eigenlijk zegt de naam alles al, alle voordelen komen namelijk voort uit de kleur: wit. de Beste Vakman, uw dakwerker Antwerpen is dé partij voor het realiseren van witte daken.

De kleur wit gaat namelijk heel anders met zonlicht om dan dat zwart doet. Dit heeft ook weer invloed op de omgeving waardoor de vele voordelen ontstaan. Wit reflecteert zonlicht, waar zwart al het zonlicht absorbeert. Een wit dak neemt de warmte dus niet direct op, waardoor zowel het dak zelf als de lucht op het dak een stuk koeler blijven. Zo kan een dak met donkere dakbedekking tot wel 90 graden Celsius opwarmen, maar wordt een wit dak slechts 40 graden warm.

Voordelen wit dak

U kunt van de volgende voordelen profiteren met een wit dak:

  • Het leef- en werkcomfort wordt verbeterd;
  • Zonnepanelen leveren een hoger rendement;
  • De levensduur van uw dak wordt verlengd ;
  • Het energielabel gaat omhoog;
  • Airco’s verbruiken minder energie;
  • Het verlaagd de temperatuur rondom een gebouw;
  • De CO2 uitstoot wordt verlaagd.

Doordat het dak minder snel opwarmt en ook minder warm wordt, wordt het woon- en werkcomfort vergroot. De onderliggende ruimtes worden namelijk ook minder warm. Met als gevolg dat airco’s ook minder energie hoeven te verbruiken omdat ze minder hard hoeven te werken om de temperatuur aangenaam te houden. Wist u dat het verlagen van de temperatuur drie keer zoveel energie kost als het verhogen van dezelfde hoeveelheid aan temperatuur? Een behoorlijke besparing op uw energierekening dus! In bedrijfspanden zorgt u daarnaast voor een aangename temperatuur op de werkvloer waardoor de productiviteit niet omlaag gaat in de zomer. Ook draagt dit positief bij aan de motivatie van uw werknemers.
Doordat de lucht op het dak koeler blijft, wordt de temperatuur rondom het gebouw ook verlaagd. Dit is in de zomermaanden zeer prettig. Zo kan het toch nog aangenaam zijn om tussendoor even naar buiten te gaan.

Wit dak met zonnepanelen

Bent u de trotse bezitter van zonnepanelen? Denk dan ook eens aan een wit dak met zonnepanelen. Hoe hoger de temperatuur van de zonnepanelen ligt en hoe minder de zonnepanelen af kunnen koelen, des te minder het rendement is. Hoe koeler het dak is aan de oppervlakte, hoe beter de zonnepanelen werken. Op een wit dak ligt het rendement van de zonnepanelen dus een stuk hoger, gezien de temperatuur hier wel twee keer zo laag ligt als op een dak met zwarte dakbedekking. Het rendement kan tot wel 20% verbeteren! Zonnepanelen en een wit dak gaan dus heel goed samen.

Wit dak: witte dakcoating

Er zijn twee manieren om een wit dak te realiseren. Zo kunt u van uw huidige dak een wit dak maken met witte dakcoating, maar u kunt ook uw huidige dakbedekking laten vervangen voor witte dakbedekking. Wanneer wij een wit dak realiseren met witte dakcoating brengen wij een speciale witte reflecterende dakcoating aan op uw huidige dakbedekking. Deze coating vormt een extra ondoordringbare waterdichte laag op uw huidige dakbedekking, waardoor de levensduur van uw dak wordt verlengd. Ook wordt dakosmose hiermee vertraagd of voorkomen.
Het is wel zo dat dit enkel werkt wanneer de dakcoating goed wordt aangebracht. Het kan namelijk zijn dat de aanhechting anders niet goed is. Zo kunt u er wel voor kiezen om hier zelf mee aan de slag te gaan, maar gezien het een specialistische klus is kunt u het beter overlaten aan onze dakwerkers. Zo weet u zeker dat het goed gebeurt.

Wit dak realiseren middels witte dakbedekking

De andere optie om een wit dak te realiseren is middels witte dakbedekking. Dit is een goede keuze wanneer de staat van uw dak al niet optimaal meer is en binnen een relatief korte periode de dakbedekking plat dak vervangen zou moeten worden. We bedekken uw dak dan direct met een witte reflecterende bitumen dakbedekking of met een witte reflecterende kunststof dakbedekking. Afhankelijk van uw wensen kunnen we hier een keuze in maken. Net zoals u de levensduur van uw dak verlengt met een witte dakcoating, ligt ook de levensduur van witte dakbedekking hoger dan zwarte dakbedekking van hetzelfde materiaal. Dit komt doordat de temperaturen op het dak minder schommelen en de constante temperatuur lager ligt dan op een zwart dak.

Wit dak Antwerpen

Wilt u ook een wit dak in Antwerpen op uw woning of bedrijfspand? Of wilt u graag meer weten over deze toepassing en de mogelijkheden bij uzelf? Neem dan contact op met onze dakdekkers. Wij komen graag bij u langs om alles door te spreken en uw vragen te beantwoorden. We kunnen u nu al wel vertellen dat de keuze voor een wit dak een investering is die eigenlijk altijd uit kan. U bespaart op uw energiekosten, verhoogt het energielabel van uw woning, uw zonnepanelen geven een beter rendement en uw dak gaat langer mee. Daarnaast bent u ook nog eens milieubewust bezig. Wat wilt u nog meer? Voor een goede toepassing bent u in Antwerpen en omgeving bij de Beste Vakman aan het juiste adres. Wij zijn zowel geschoold als ervaren in het realiseren van witte daken. U kunt een afspraak maken door te bellen naar 03 303 28 34. Daarnaast kunt u ons contactformulier invullen, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.